Merhaba,
Ben Mert Başbuğ. 2016 yılında mimarlık öğrencisiyken başladığım el yapımı deri ürün tasarımı ve üretimi, kısa sürede benim için bir tutkuya dönüştü ve bu tutku, bugün profesyonel bir iş alanına evrildi. Üniversiteden mezun olduktan sonra bu alanda daha büyük adımlar atarak kendi markamı kurdum ve el yapımı deri ürünlerin üretimi ve satışına odaklandım.
2018 yılında, edindiğim bilgi ve tecrübeleri paylaşmak amacıyla atölye çalışmaları düzenlemeye başladım. Katılımcıların yoğun ilgisi ve gelen talepler üzerine, son bir yıldır ileri seviyede bir kurs konsepti geliştirdim. Bu program, dört dersten ve bir özel geziden oluşmakta olup, katılımcılara deri ürün tasarımı ve üretiminin tüm aşamalarını kapsamlı bir şekilde öğretmektedir. Ayrıca, bu süreçlerin nasıl yönetileceğine dair pratik bilgiler de sunulmaktadır.
Sunmuş olduğum bu eğitim, mesleki tecrübem ve sürekli güncellenen içerikleriyle Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir öğrenim deneyimi sunuyor. Eğer siz de el yapımı deri ürünler konusunda kendinizi geliştirmek, teknik bilginizi derinleştirmek ve bu alandaki deneyimlerimden faydalanmak isterseniz, Strawderi’de sizi ağırlamaktan memnuniyet duyarım.
İletişim: +905454298699
1 Aylık detaylı deri kursu içeriği şu şekilde;
- ders içeriği: deriyi tanıma hangi tarz derilerle neler yapılabilir, malzemeleri tanıma, deriyi kesim teknikleri.
- ders içeriği: dikiş teknikleri, dikiş tekniklerini kavrama modelleri, farklı delme aletlerini kullanım, tulumba press (çıtçıt) aleti kullanımı, deriye isim yazma vs.
- ders içeriği: fazla büyük olmamak koşulu ile kendi ürününüzü tasarlamanız ve yapımı.
- ders içeriği: press makinesiyle kalıp kullanımı ve bu kalıp kullanımı ile ürün üretimi.
- Ek ders: Bu süreçte kullanılan malzemelerin satın alımı için Beyazıt'ta belirlenecek bir günde malzeme temin için gezi. (4-5 saat)
Eğitim süresi: 5 ders (20 saat)
Katılımcı sayısı: 2/3 kişi
2 aylık program ve içerik: DETAYLI BİLGİ VE KAYIT
1.Ders
Yaklaşık 3 - 4 saat civarında sürüyor. Deri türlerinden detaylıca bahsedeceğiz. Derinin biraz tarihinden, biraz yapım sürecinden biraz da piyasadaki satılış şekli ve dikkat edilmesi gerekenler gibi bilgiler aktarıyor olacağız. Farklı deri türleri ile neler yapılabilir bunu konuşacağız. Hangi deriden ne üretebiliriz sizin aklınızdakiler neler gibi konular işlenecek. Ardından bu işte hangi aletler kullanılıyor, karşınıza neler çıkabilir, hangi alet ne işe yarıyor gibi konuları işleyip aletleri kullanacağız. Daha sonra da deriyi kesim teknikleri üzerine yoğunlaşacağız. Bol bol kesim yapıp elinizi alıştıracaksınız. Deri dışında da malzemeler kesiyor olacağız, amacımız kesim yapmanın ana mantığını kavramak. Farklı kesim aletleriyle kesimler yapılacak. Sadece bir ürün olarak deri değil kesim yapmanın genel mantığını konuşup bıçaklar neleri nasıl keser, hissiyatları nasıldır, tepkileri nasıldır gibi durumları konuşup deneyimliyor olacağız. Ders bitiminde bir sonraki derse gelene kadar olan süreçte yapılacak ödevleri konuşacağız.
2.Ders
3/4 saat civarında süren bir ders olarak planladık. Deri ürünler çoğu zaman kesimden sonra dikime hazırlanıyorlar. Dikmeden önce deriyi dikim yapılacak yerlerden özel teknikleriyle delmemiz ve dikime hazırlamamız gerekiyor. Bu dersimizde delim konusuna yoğunlaşıyoruz. Ardından dikim tekniğini öğrenip örneklerle pekiştiriyoruz. Ürünlerin hangi kısımlarına nasıl dikişler atılabilir, nerede dikişe ihtiyaç var nerede gerek yok gibi konuları işleyeceğiz. Arkasından atölyede yine sık sık kullanılan tulumba press ve benzeri aletlerin üzerinde farklı çıtçıtlarla denemeler yapıyoruz. Derinin üzerine isim nasıl yazılır, logo nasıl basılır bunları gösterip uygulamasını yapacağız. Bir sonraki hafta incelemek üzere sizden ürün tasarımları yapmanız isteniyor. Hangi mantıkla nasıl ürün tasarımı yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz, deri ürünleri tasarlarken neler yapmalıyız gibi konular işleyip ödevlerinize geçiyoruz.
3.Ders
Seçeceğimiz bir ürünün tasarımı üzerine uğraşıyorsunuz. Tasarım süreci oldukça sancılı bir süreçtir. Farklı eskiz denemeleri, ürün modelleri üzerinden yapılacak konuşmalar, işlevsellik gibi konulardan sonra teknik çizim aşamasına geçeceğiz. Daha sonra bunları revize edip üretilebilir hale getireceğiz. Tercihen kartlık/cüzdan veya kalemlik modeli olacak fakat farklı alternatifler de olabilir tabi ki. Biraz sizin aklınızdakilere göre şekillenecek. Derinin fazla kullanıldığı büyük modeller yerine daha çok işçiliğin ön planda olacağı modeller olacak. Bu dersimizdeki amaç ürünün ortaya çıkış sürecini ve üretim aşamalarını kavramak. 4 saat civarında sürmesini planlıyoruz.
4.Ders
Ürün modelleriniz oturduktan sonra kalıp üretip seri şekilde press makinesinde kesip imalat sürecinizi hızlandırmak isteyebilirsiniz. Bu dersimizde son kısım olarak buna yoğunlaşıyoruz. Seçtiğimiz bir modelimizi press makinemizde kesip dikime geçiyoruz.
Bu 4 dersin sonunda aklınıza takılanlar varsa konuşup tartışacağız. Eğitim süresince yanınızda herhangi bir şey getirmenize gerek yok. Sadece gelmeniz yeterli. Tüm malzemeler bizim tarafımızdan karşılanacaktır. Ekstra talepler olursa fiyata eklemeler yapabiliyoruz. Katılım için form doldurabilirsiniz; en kısa sürede size dönüp güncel tarihler ve kayıt için iletişime geçeceğiz.
5.Ders (GEZİ)
Eğitim süresi boyunca birçok malzeme kullanıyoruz. Düzenlediğimiz workshoplarda bu malzemelerin nereden nasıl alınacağını tarif ediyoruz fakat bu eğitim serimizde son dersi yaptıktan sonra belirleyeceğimiz ortak bir günde Beyazıt ve çevresinde malzeme temin edilecek yerlere gezi planlıyoruz. Hangi bıçaklar alınır, hangi delim aletleri ne işe yarıyor, hangi deriyi nereden bulabilirsiniz, hangi dükkanlardan neler temin edilebilir hem beraber geziyoruz hem de soru cevap şeklinde malzemelerimizi satın alarak gezimizi yapıyoruz.
Bu eğitimin vadettiği nedir?
20 saat civarında süren 4-5 haftalık eğitim serisine katılarak deri ürünler yapmayı beklemek oldukça zor. Bunun için daha fazla zaman ayırmanız ve biraz sabretmeniz gerekiyor. 1 aylık sürecek olan düşünsel bir sürece sizi sokmayı vadediyorum. Deri ürünler nasıl yapılabilir, deri ürün tasarlarken meseleye hangi açılardan bakmamız gerekiyor, dikim yapmak sadece ürünü dikmek için değil aynı zamanda tasarımın bir parçasıdır; bunu nasıl görebiliriz, kendinizi geliştirmek için neler yapmanız gerekiyor gibi konu başlıkları hakkında sizi belirli bir deneyim seviyesine getirmeyi hedefliyorum.
ÜCRETLENDİRME VE KAYIT SÜRECİ :
2 veya 3 kişilik grupla kişi başı: 12.000 TL (Ocak 2025 Güncel)
Kayıt olmaya karar verirseniz ücretin 4000 TL'sini kayıt sırasında EFT/HAVALE ile alıyorum ve kaydınızı kesinleştiriyorum. Herhangi bir sebepten dolayı gelmek istemezseniz ücretinizi kesinlikle geri iade etmiyorum. Bunu iyi düşünüp programınıza bakıp ona göre karar vermenizi tavsiye ediyorum. Fakat daha sonradan düzenlenen workshoplara gelmek isterseniz ona ücretsiz şekilde kaydolabilirsiniz.
Ön ödemeyi yaptıktan sonra kursa belirlediğimiz tarihte katılım gösteriyorsunuz ve eğitim sürecimiz başlıyor. İlk dersten sonra size göre olmadığını düşünüp devam etmek istemezseniz geri kalan ücreti ödemenize gerek yok burada sonlandırabilirsiniz eğitimi. Devam etmek istiyorsanız o gün eğitim sonunda geri kalan ödemeyi NAKİT olarak yapıyorsunuz.
Strawderi olarak ürettiğimiz ürünler kadar düzenlediğimiz workshop ve eğitimlerin de sonuna kadar arkasındayız. Herhangi bir sebepten dolayı memnun kalmazsanız bize açıklamasını yaptığınız takdirde ücret iadenizi gerçekleştiriyoruz. Tekrar yazıyorum, kayıt yaptırıp gelmezseniz hiçbir şekilde ücret iadenizi gerçekleştirmiyoruz. Gelip memnun kalmazsanız bize açıkladığınız sürece iade yapıyoruz. Eğitimlerde memnuniyet garantisi sunuyoruz.
FİYAT POLİTİKASI VE ÜCRETLENDİRME: Workshop ücreti ile ileri seviye eğitim programlarının eğitim içeriğini saat bazına indirgeyip ona göre bir fiyatlandırma hesabı yapabiliyor bazen katılmak isteyen kişiler. Saat ile bir alakası var tabi ki ama sadece saatle ilgili değil. Bu programların içeriğinde çok daha detaylı mesleki bilgilendirmeler yapılıyor, ona göre malzeme tedariği yapılıyor, kişi sayısı oldukça az herkesle birebir olarak ilgileniliyor ve organize etmek de oldukça mesai alan bir süreç.
KAYIT FORMU
SIK SORULAN SORULAR
1- En çok aldığımız sorulardan birine açıklık getirmek istiyorum. Halk eğitimin çanta yapım kursuna katılan ve orada aradığını bulamayan, bu yüzden ileri seviye kurs programlarımıza katılmak isteyenler oluyor. Soru genellikle şu şekilde: “Çanta yapmak istiyorum fakat istediğim tarzda, kaliteli, dikişleri düzgün ve derisi güzel çantalar yapamıyorum. Sizin atölyenize katıldığımda bunları yapabilir hale gelecek miyim?”
Bu güzel bir soru. Öncelikle, halk eğitimdeki kurs içeriğine birebir hakim değilim; katılmadığım için tam detaylarını bilemiyorum. Oradaki eğitmenlerin de ellerinden geleni yaptıklarına inanıyorum, fakat bizim konseptimizle onlarınki arasında bazı farklılıklar var. Biz bir tasarım atölyesiyiz ve orada belirli bir müfredatla ilerleniyor. Kursiyerler kendi ekipmanlarıyla gidiyor ve o müfredata göre belirli teknikleri öğreniyorlar. Ayrıca, oradaki katılımcı sayıları genellikle yüksekken, biz 3-4 kişilik küçük gruplarla çalışıyor ve tüm ekipmanı biz sağlıyoruz.
Bizdeki eğitim konseptini daha iyi anlamak için web sitemizde üretilen ürünlerin tasarım çizgisini ve sosyal medya paylaşımlarımızı inceleyebilirsiniz. Eğitim sürecimizde ilk olarak size malzemeleri tanıtıyoruz. Ardından kullanacağınız teknikleri detaylıca anlatıp uygulamalı olarak gösteriyoruz ve tasarım süreci başlıyor. Bu aşamada, bizim ürünlerimizin çizgisiyle sizin aklınızdaki tasarımlar üzerine konuşarak ortak bir zeminde neler yapılabileceğini karşılıklı değerlendirmeye çalışıyoruz.
Yapmak istediğiniz ürünleri nasıl analiz etmeniz gerektiğini, hangi tekniklerle üretildiklerini, beğendiğiniz bir ürünü hayata geçirmek için hangi adımları izlemeniz gerektiğini ve doğru malzemeyi nasıl seçmeniz gerektiğini de detaylı olarak ele alıyoruz. Bu süreçte, sizden gelen talepler doğrultusunda tecrübelerimi paylaşarak yönlendirmelerde bulunuyorum.
Eğer bana makine dikişiyle yapılmış bir çanta örneği gösterip “Bu çantayı yapmak istiyorum” derseniz, doğru adres burası olmayabilir. Biz tamamen el dikişiyle çalışıyoruz ve size bu teknikleri öğretiyoruz.
2- Workshop ve ileri seviye kurs arasındaki fark nedir?
Workshoplar yaklaşık 4 saat sürerken ileri seviye kurs toplamda 18-20 saat aralığında sürmekte ve 4 haftaya yayılarak yapılmaktadır. Workshopa daha bu konuya ilginiz var mı yok mu öğrenmek için, daha temel bilgileri öğrenmek için, keyifli bir hafta sonu etkinliği için vs. katılabilirsiniz. İleri seviye kurs ise çok daha kapsamlı ve detaylı işlenen bilgileri kapsıyor. Bu işi daha ileri düzeyde yapmak isterseniz tavsiyemizdir. Fakat sadece merakınız var ise tavsiyemiz workshoptur.
3- Kendi ürünlerimi yapıp yurt dışına satmak istiyorum? Sizce workshop yeterli olur mu ileri seviye deri kursuna mı katılmalıyım?
Eğer bu işe gerçekten ilginiz varsa ve ilerletip bir şeyler üretip satmak istiyorsanız ileri seviye kurs daha faydalı olacaktır. Workshop da başlangıç için oldukça idealdir ama tabi ki kurs biraz daha süreci hızlandıracaktır. Daha kendinizden pek emin değilseniz workshop daha faydalı olacaktır.
4- Sevgilime, eşime, dostuma doğum günü için böyle bir etkinlik düşündük gelmek istiyoruz, mantıklı mı?
Bu tarz etkinlikler için ileri seviye kurs yerine workshopu tavsiye ederiz.
5- Atölyeniz nerede?
Atölyemiz İstanbul Kartal’da. (Yukarı Mahallesi Doğan Sokak 23C) Marmaray başak istasyonuna yürüyerek 5 dakika mesafede. Kartal sahile yakın. E5’e ve metroya taksi mesafesinde. Google mapse Strawderi yazarak daha detaylı inceleyebilirsiniz.
6- Kendi istediğimiz ürünü tasarlayıp yapabilir miyiz?
Workshop içeriğinde bu pek mümkün değil fakat ileri seviye kursta mümkün. Zaten 3.hafta içeriğinde sizin tasarladığınız ürünü yaptırtıyoruz.
7- Zor bir iş mi benim elimden pek böyle şeyler gelmez? Yaptıklarımız bizim mi oluyor? Yanımızda gelirken bir şey getirmemize gerek var mı?
Kolay bir iş değil, ilginiz yoksa tavsiye etmem. Saatlerce masada oturup bir şeyleri kesip biçtiğiniz ağır tempolu bir etkinlik bu. Seviyorsanız zaman su gibi akıp geçiyor anlamıyorsunuz tabi. İlginiz varsa yaparsınız merak etmeyin. Bugüne kadar gelen herkes bir şekilde yaptı. Çoğu daha önce deriye de dokunmamıştı ilkokuldan beri maket bıçağı da kullanmamıştı. Yanınızda bir şey getirmenize gerek yok atölyeye gelmeniz yeterli. Yaptıklarınız sizin oluyor, evet :)
8- Kendi ürünlerimi üretip satmak istiyorum nasıl yapabilirim.
Bu konuda detaylı bir blog yazdık, göz atabilirsiniz.
*** İçerikle ilgili açıklamaların ardından da birkaç konuya daha açıklık getirmek istiyorum. Bu işin karşılıklı güvenle yürümesi gerektiğini düşünmekteyim. Bu atölyeyi düzenleyen kişi ve şirketin sahibi olarak birçok şeyin garantisini verebilirim. Öncelikle ben bir mimar/tasarımcıyım. El yapımı deri ürünler üretip Türkiye’de aktif faaliyet gösteren ve tasarımcılıktan gelen kişi sayısı oldukça az. Size bir tasarımcı bakış açısıyla bu işteki 8 senelik tecrübemi aktarmaya çalışıyorum. Bana atölyede bir soru sorarsanız size onu açıklamak için çaba sarf ederim, o an açıklamam yeterli gelmezse atölye sonunda veya daha sonra açıklarım diye de belirtirim çoğu zaman. Bir içeriğimiz var ona bağlı kalmaya çalışıyorum sadece siz olmuyorsunuz sizin dışında birkaç katılımcı daha oluyor genelde. Günün sonunda bu işin mantığını, el yapımı deri ürünler yapmaya dair sizi fikir sahibi yapmayı hedefliyorum. Bunu yaparken de gerçekten çok keyif alıyorum. Çünkü gelen kişiler öyle yada böyle bir şekilde rahat iletişim kurulabilecek, bir şeyler paylaşılabilecek kişiler. Gelen katılımcılarla sohbet etmekten memnunum, buna göre de seçmeye özen gösteriyorum. Sadece katılımcının değil benim de seçim yaptığım bir süreç oluyor aslında, konuşmasından hoşlanmadığım kişiyi kaydetmiyorum. Gelen herkesle ikili sohbet etmeye çalışıyorum, ben bir şeyler öğretiyorum ondan da öğrenecek bir şeyler vardır diye düşünerek yaklaşmaya çalışıyorum.
*** Benim sizden ricam, lütfen aklınızda bir şey varsa sormaktan çekinmeyin. Benim tarafımdan size yapılan çokça açıklama ve veri var. Atölyemizin yeri belli, yıllardır alınan yorumlar belli hem googleda hem ekşi sözlükte, yapılan işler, çokça yazı, her şey ortada. Bana aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz, hiç yılmadan açıklarım; bugüne kadar yaptığım gibi. Örneğin atölyeye katılacak bir kadın katılımcınız ve kişilerin cinsiyeti her ne kadar önemsiz de olsa bu konuda çekinceniz varsa erkek/kadın dağılımı nedir diye de sorabilirsiniz. Benim şahsi sosyal medya hesabım da herkese açık ben kimim nasıl biriyim her şeyi açık açık paylaşmaya çalışıyorum. Fakat takdir edersiniz ki sizin hakkınızda yaptığımız telefon görüşmesi ve doldurduğunuz form dışında herhangi bir veri olmuyor elimde. Sözlerinize güvenerek hareket ediyorum. Herkese güvenerek hareket ediyorum ama artık maalesef dayanacak gücüm kalmadı bu konuda. İnsanlar benim gösterdiğim insani iletişim özenini göstermiyorlar. Bu sebeple ödemeyi önden alıyorum. Bu sizinle alakalı değil toplumla alakalı bir durum. Hem katılımcı karar versin, çünkü ödeme yapılınca artık gelmek isteyen de ciddi ciddi düşünüyor, hem de vazgeçme durumunda yapılan plana göre mağdur olmayalım diye. Lütfen ama lütfen önce düşünüp sonra kararınızı verin. Önce karar verip sonra düşünürseniz bu iş olmaz.
*** Son olarak, benim bu işle ilgili beklentim tabi ki para ama bu her işin bir bedeli vardaki para; fakat sadece para değil çünkü benim bu işten gelecek paraya ihtiyacım yok. Zevk için yapıyorum workshopları ve eğitimleri. Kafamda kurguladıklarımın gerçeğe dönüşmesini, yazdığım yazıların birilerine ulaşmasını ve bunun bir yerlere bağlanmasını seviyorum. İnsanlara bir şeyler anlatmayı sevdiğim için yapıyorum. Birileri bana bir şey sorduğunda sabırla açıklıyorum çünkü birilerine bir şeyler öğretmekten keyif alıyorum. İnsanlar atölyeden güler yüzle ayrılınca mutlu oluyorum. Workshopların bana kattığı çok şey oldu, bu devam ettiği sürece ben düzenlemeye devam edeceğim. Workshoplardan para dışında alacağım bir şey kalmadığı gün düzenlemeye bırakacağım gün olacaktır.
Okuduğunuz için teşekkürler, Mert.
Kocaeli karamürsel de yaşıyorum bulunduğumuz belde de komek ,ve halk eğitim kursların da deri dersi veren hoca larimiz var ancak hem Türkiye deki hem yabancı YouTube video lari izleyince oradaki bilgi ve vizyon çok tatmin etmiyor. Bu yıl ilk kez başladığım bu kursta 16 yıl lik çalış ma hayatından sonra ilkkez uğraşırken sıkılmadığım bir hobi oldu şimdilik hobi ama deri dipsiz bir kuyu öğrendikçe ardından başka bir bilgi çıkıyor. Özetle ilk deneyimim 3 adet dikey erkek cüzdanı ve bir shoping bağ oldu kadin için. İstanbula gelmem imkansız ama Kocaeli yada karamürsel için bir planlama yaparsanız çok mutlu olacağım. Yardımlarınız, nezaketiniz ve anlayışınız için şimdiden çok teşekkürler Vildan Ertürk Pak
Yorum yapın