Atölye Çalışması - Workshop / Deri Cüzdan Atölyesi


 

Etkinlik katılım formu

Son 1 senedir atölye(workshop) çalışmaları ile ilgili talep oldukça fazla geliyordu. Ben de el yapımı deri ürünler nasıl üretilir, nasıl tasarlanır gibi sorulara yanıt verebilecek keyifli birkaç workshop yapmıştım, tecrübelerimi paylaşmak isterim. 

Hobi olarak el yapımı deri ürünlere ilgi duyan çok sayıda insan var. Bu konuyla ilgili yazdığım düşüncelerimi diğer blog yazılarıma da göz atarak daha detaylıca öğrenebilirsiniz. Hem keyifli vakit geçirmek hem yeni bir şeyler öğrenmek için çok güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Kendim yapıyorum diye demiyorum fakat 4 sene önce bu tarz bir etkinliğe denk gelmiş olsam muhtemelen katılırdım ben de.

2 grup çeşidi ve içeriği var aslında. Birincisi 3-5 kişilik olan küçük grup ve uzun süren atölye türü. İkincisi ise daha kalabalık grupla biraz daha kısa süren yüzeysel bir etkinlik.

Birincisinden birkaç kez yaptım. Hem kendim oldukça güzel vakit geçirdim hem de katılanlardan çok fazla olumlu tepki almıştım. Halen yazanlar oluyor bu arada onlardan da çok özür diliyorum çünkü artık kendi atölyemde yapamıyorum fakat ileride daha büyük bir yere geçince düzenli workshoplar yapacağım. Şimdilik sadece davetlerle mekanlara gidiyorum. İçeriğinden bahsedeyim. İlk olarak bu işe nasıl başladığımdan kısaca bahsedip kendi öğrenme sürecimi aktarıyorum. Ardından pratiklerle çalışmalara başlıyoruz. Az kişi olunca birebir ilgilenme şansım çok daha fazla oluyor. Çok daha fazla deneme yapılabiliyor. Katılımcıların ellerinin alışması için biraz süre tanıyorum. Kesim pratikleri ve deriyi delme pratiklerinden sonra dikişin nasıl olması gerektiğini anlatıp uygulamalı gösteriyorum. Bununla ilgili de deneme yaptıktan sonra ufak bir şeyler tasarlamalarını rica edip üretmelerine yardımcı oluyorum. İlk yapılan şeyde elbette hatalar problemler olabiliyor. Bu arada hangi grupla çalışırsam çalışayım istisnasız yardımlaşma olayı oluyor. Ben birisine bir şey gösterirken yanda diğer katılımcılar birbirlerine yardımcı olabiliyorlar. Birisi nasıl dikileceği konusunda yardımcı olurken diğeri şöyle şöyle kesiliyor diye tamamlayabiliyor. Kolektif bir öğrenme ortamı var aslında olması gerekenin de bu olduğunu düşünüyorum. İlk kez katılan bir insan her şeyi tam anlamıyla beceremeyebiliyor fakat iyi olduğunu yanındakine gösteriyor, öteki gösterdiği de iyi olduğu bir şeyi ona gösteriyor ve daha da pekişiyor öğrendikleri.

İlk tasarım denemesinin ardından yaklaşık 2 saati geride bırakmış oluyoruz. Kalan 2 saatte de o gün içerisinde üretilebilecek bir şey tasarlama fikirleri varsa ona yardımcı oluyorum yada halihazırda sitede de satışı bulunan kartlıklardan birinin nasıl üretileceğini gösteriyorum. En sonunda da katılan herkes güzel bir ürün ortaya koymuş oluyor. Genelde kendi el emekleriyle yaptıkları bu ürünleri yakınlarına hediye etmeyi tercih ediyorlar. Değerli bir hediye…

İkincisine gelelim. Bundan da birkaç kez yaptım güncel olanı Tasarım Atölyesi Kartal ile birlikte organize ettiğimiz ve Kartallılar’ın katıldığı workshoptu. 15 kişi katılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Orada da yukarıdakine benzer bir süreç oldu fakat kişi sayısı çokluğundan birebir ilgilenmem biraz daha kısıtlı oluyor ona göre. Ama bunun da farklı güzel yanları var. Katılımcıların birbirlerine gösterip yapmaya çabalamaları ve kendi çabalarıyla ilerlemeleri çok daha ayrıydı. Bu tarz ortamların da çok öğretici ve keyifli olduğunu düşünüyorum. Bir süre sonra insanlar bana gerek duymadan kendi kendilerine baya bir şey yapmışlardı sadece takıldıkları detayları soruyorlardı. Hiç kimse boş durmadan sürekli çalışmıştı yaklaşık 3-4 saat boyunca.

Bir valiz hazırladım. İçerisinde 10 kişinin rahatlıkla workshop yapabileceği malzemeleri düzenledim. Ara ara böyle talepler geliyor. iş yerleri çok davet ediyor çalışanlarının kaynaşması ve keyifli vakit geçirmesi için iyi bir etkinlik gibi duruyor. Workshop düzenleyen atölyelerden talep geliyor, fırsat buldukça onlara da dönmeye çalışıyorum. Siz de el yapımı deri ürünler ile ilgili workshop yapmak isterseniz, birebir eğitim gibi değil ama yukarıda anlattığım gibi bir etkinlik modeline uygun mekanınız var ise mail adresimizden bana ulaşabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir sorunuz var ise çekinmeden mail atabilirsiniz, sevgiler.

Mert Başbuğ

 

 mert başbuğ workshop

mert başbuğ workshop

mert başbuğ workshop

mert başbuğ workshop

 deri cüzdan atölyesi

 

Etkinlik katılım formu


4 comments


  • murat

    fiyat bilgisi alabilir miyim ?


  • Canfer

    Kursunuz halen devam ediyor mu?Eğitim almayı veya konu hakkında bilgi edinmeyi çok isterim.


  • Ümit Turgut

    Deri el işçiliği kurs yada bireysel eğitim alma şansım varmi


  • Cemre

    Merhaba, workshopa bir arkadaşımla katılmayı çok istiyoruz. Belirli bir tarih var mı acaba? :)
    Teşekkürler.


Yorum yap


Lütfen dikkat, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.